• Slideshow01

    VERHALEN
    UIT DE PRAKTIJK

Blog

Durf te kijken naar verlies ..... een verhaal met een staartje

Durf te kijken naar verlies..... een verhaal met een staartje.

Deze week is het zover. Mijn training verlieskunde gaat beginnen!
Bijzonder dat ik daar zo naar uitkijk. Ik verheug me daar al een tijd op. Hoe blij was ik toen ik een paar weken geleden het telefoontje kreeg met de boodschap "Hij gaat door!"

Gek he, dat dat kan bij zo'n thema.

Lees verder

Alzheimer

Soms heb je van die momenten dat er opeens iets in je hoofd komt. Op de meest idiote tijdstippen. Zo werd ik op een ochtend ongeveer een jaar geleden wakker met "neem pappa mee naar de paarden" in mijn hoofd.

Vreemd, wat moest ik daar nu mee? Het bleef maar hangen.....

Mijn vader is inmiddels 85 en heeft 'Alzheimer'. Zijn kortetermijngeheugen is al een tijdje weg. Hoewel ik niet van plan was mijn vader te coachen had ik toch het gevoel dat ik iets met het idee moest doen. Nu woont mijn vader niet bij mij om de hoek en kon ik het plan niet 1,2,3 realiseren.

Lees verder

Waarom ik paarden leuk vind...

Toen ik 10 werd kreeg ik een pony die Natasja heette.

Die pony was iets groter dan Teun (mijn coachpony) en was helemaal zwart.

Ik werd goede maatjes met dat paardje. We oefenden veel met rijden en
we werden eigenlijk best goed in dressuur. We konden zelfs Z dressuur halen
samen!

Nu was er een meisje op de manege die ook een eigen pony had. Haar
paard was veel 'duurder' dan mijn kleine zwarte pony. Dat meisje kon ook
best goed rijden.

Lees verder

Wat een pluk hooi niet kan doen...

Op een zonnige vrijdagmidddag komt Peter bij me voor een sessie paardencoaching. Peter is begin 40 en heeft een eigen bedrijf waarin hij groepstrainingen geeft. De laatste tijd loopt hij tegen bepaalde dingen aan, het gaat allemaal niet zo als hij wil en hij is benieuwd of paardencoaching hem inzicht kan geven in hoe dat komt.

In de stal is er één paard dat met zijn hoofd over de deur Peter uitnodigend staat aan te kijken. Een bruin paard met lieve amandelvormige ogen. Dat is het paard waar Peter mee wil werken.

Lees verder

Durf te kijken naar verlies..... een verhaal met een staartje.

Deze week is het zover. Mijn training verlieskunde gaat beginnen!

Bijzonder dat ik daar zo naar uitkijk. Ik verheug me daar al een tijd op. Hoe blij was ik toen ik een paar weken geleden het telefoontje kreeg met de boodschap "Hij gaat door!"

Gek he, dat dat kan bij zo'n thema.

Als je mij een jaar geleden had gevraagd of ik iets speciaals had met het thema verlies of rouw, dan had ik gezegd; "Nou, nee niet echt, dat is niet iets dat bij mij speelt". Hoe vreemd is het dan dat ik erachter kom dat dat misschien toch wel meer het geval is dan dat ik in eerste instantie dacht?

Lees verder

De oplossing ligt voor je neus. Je moet het alleen wél even zien!

2014-08-21 09 44 17

Afgelopen zomer had qua weer zo zijn hoogte- en dieptepunten. Als het mooi weer is dan is het heerlijk om buiten te werken met de paarden. dan bof ik maar weer dat ik zo'n mooi vak heb. Maar als het weer minder mooi is .... ja, dan gaat het werk ook gewoon door. Voor de paarden maakt het niet uit. Regen of geen regen. Het is zoals het is.

Dorien had een afspraak bij me gemaakt.Ze voelde zich niet prettig en haar hoofd was een beetje vol de laatste tijd. Ze vroeg zich af of een coachsessie met paarden haar helderheid kon brengen.

Lees verder

En dan staat er ineens een paard achter je.

EN DAN STAAT ER INEENS EEN PAARD ACHTER JE.

Een paar weken geleden vond ik een berichtje in mijn mailbox van een HBO studente pedagogiek. Zij vroeg mij of ik ervoor open stond mee te werken aan haar afstudeeronderzoek over het onderwerp "de meerwaarde van het paard bij het verwerken van verlieservaringen".

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het coachen met paarden en net als alle andere 'paardencoaches' ben ik graag bereid mee te werken aan een onderzoek waarmee de effecten van het coachen met paarden in beeld gebracht kunnen worden.

Lees verder

Ik leg mijn hoofd in jouw armen

IK LEG MIJN HOOFD IN JOUW ARMEN

Zielsconnectie, heb je daar wel eens van gehoord?

Ik wil je graag meenemen in een verhaal waar als ik eraan terugdenk ik nog steeds kippenvel krijg.

Het is al weer een tijdje geleden toen ik uitgenodigd werd voor een netwerkmeeting. Het was een avond vol pitches en vol gepraat. Een avond waar je veel mensen ontmoet. Zo kwam ik aan de praat met een aardige heer. Hij heette Bernard en was werkzaam in een heel andere branche dan ik. Onze overeenkomst was dat we werkten met mensen en dat we die het beste willen bieden maar dan op een net even andere manier dan gebruikelijk.

Lees verder

Soms mag zich wat tonen, mag er alvast een tipje van de sluier opgelicht.

Daar stond ze ... op een druilerige dag, miezerregen.

Ze kwam voor een sessie paardencoaching.

De sessies maakten onderdeel uit van een soort innerlijke reis. Ze was op een punt gekomen waarvan ze wist ... als ik zo doorga ... dan weet ik 1 ding zeker. Dan gaat het niet goed!!

Maar wat dan? Wat moet ze doen? Wat is nodig om die stevige basis te vinden waar ze al zo lang naar op zoek was? En waar moet ze in 's hemelsnaam beginnen ... Omdat dit niet de eerste sessie was wist ze inmiddels ... laat de druk van 'dingen moeten' maar los. Go with the flow ....

Lees verder

Hoe ik me elke keer maar weer kan verwonderen ...

Mensen die mij kennen weten dat ik het werken met paarden combineer met methoden uit de moderne hypnotherapie, NLP en Systemisch Werk.
Ik merk dat daar voor mijn cliënten een enorme meerwaarde in zit. Het paard laat namelijk in zijn gedrag dingen zien die iets zeggen over het innerlijke proces dat bij de cliënt speelt.
Zo'n proces kan ik normaal gesproken niet ' zien'.

Natuurlijk kan ik het proces volgen door het paard te observeren, de juiste vragen te stellen aan de cliënt en steeds even te checken wat er bij hem of haar qua innerlijke beleving gebeurt.
Maar in aanwezigheid van een paard gebeurt er soms net even iets extra's, iets waarover ik me elke keer maar weer blijf verwonderen.
Zo werk ik met een haflinger die me al meerdere keren verbaasd heeft doen staan in wat hij laat zien.

Lees verder

Over maskers, paardenstaartjes en madeliefjeskettingen

Dit blog heb ik gekregen van een dame die ruim een jaar geleden bij mij in de praktijk een aantal sessies volgde. Vanuit privacyoverwegingen noem ik geen naam, ze heeft wel toestemming gegeven dit te delen om inzicht te geven hoe de sessie voor haar heeft doorgewerkt. Dit blog geeft een beeld van hoe hypnotherapie kan werken. Soms flarden van beelden, gedachten, het denken dat er nog tussendoor fietst. Ik hoop dat je net zo van dit verhaal geniet als ik deed toen ik het kreeg.

Langzaam loopt ze door de gang,
rechts de bocht om naar de trap
er kwam een herinnering boven...
Een herinnering met een vervelende nasmaak

Lees verder

Een aanklacht tegen mijn moeder. Over herwonnen vrijheid en dat dingen ook tijd nodig hebben.

Op dit moment ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn opleiding tot psycho-sociaal therapeut en hypnotherapeut. Eigenlijk hoef ik 'alleen nog maar' examen te doen.
Het voelde als een bizarre reis, de afgelopen 3 jaar. Waar ik overigens 4 jaar studie in heb weten te proppen. Heel intensief dus. Maar goed .... bijna klaar dus.

In de afgelopen jaren heb ik de wondere wereld van de hypnotherapie echt zo leren kennen. Eigenlijk is het magisch .... maar, dat moet je ervaren.

Lees verder