• Slideshow01

    VERHALEN
    UIT DE PRAKTIJK

Durf te kijken naar verlies..... een verhaal met een staartje.

Deze week is het zover. Mijn training verlieskunde gaat beginnen!

Bijzonder dat ik daar zo naar uitkijk. Ik verheug me daar al een tijd op. Hoe blij was ik toen ik een paar weken geleden het telefoontje kreeg met de boodschap "Hij gaat door!"

Gek he, dat dat kan bij zo'n thema.

Als je mij een jaar geleden had gevraagd of ik iets speciaals had met het thema verlies of rouw, dan had ik gezegd; "Nou, nee niet echt, dat is niet iets dat bij mij speelt". Hoe vreemd is het dan dat ik erachter kom dat dat misschien toch wel meer het geval is dan dat ik in eerste instantie dacht?

 

Het begon tijdens een verdiepingstraining in Pijnacker vorig jaar zomer. Daar begeleidde ik een coachsessie samen met het paard Jeroen. Een collegacoach stapte de bak in omdat zij de thema's 'rouw' en 'verlies' regelmatig tegenkwam bij haar eigen cliënten. Ze wilde het thema rouwverwerking graag voor zichzelf onderzoeken zodat ze haar cliënten op dat stuk beter zou kunnen begeleiden.

jeroen

De sessie die volgde heeft grote indruk op me gemaakt. Het gaat te ver om op alles wat daar gebeurde in te gaan maar coachpaard Jeroen liet duidelijk zien waar nog 'iets' zat. Dat iets zat hem bij deze coachee in het aanvaarden. Daar was nog wel wat 'werk' nodig. Bijzonder om te zien dat Jeroen nét dat stuk weet te raken en er een intens en emotioneel contact ontstaat tussen een mens en een paard. In dat contact was er ruimte voor inzicht en heling.

Prachtig, ik werd er stil van.

Was dat alles?

Tijdens de nabespreking kwamen mijn collega en ik tot de conclusie dat we dit beiden een mooie sessie vonden. Bij mij was er alleen één puntje ..... tijdens het begeleiden van deze sessie had ik de hele tijd een kriebel in mijn buik. Die kriebel was zo sterk dat ik de hele tijd met mijn hand op mijn buik heb staan coachen.
Ik kon op dat moment geen verklaring vinden voor wat mij persoonlijk zo geraakt heeft in deze sessie. Dát er iets geraakt was is duidelijk! Voor mij was dat de aanleiding om dit voor mezelf verder te onderzoeken.

Nu, maanden later ben ik verder in mijn eigen proces. Wat ik toen nog niet wist, maar inmiddels wel is dat mijn kriebel te maken had met mijn eigen 'verlies'. Bij mij gaat het om het verlies van een (voor mijn gevoel) tweelingbroerje ruim 45 jaar geleden. Ik werd geboren, hij niet. Best heftig als je daar na zo veel tijd achter komt maar fijn dit nu op zijn plek gevallen is.

Ik vind het prachtig om te merken dat ik in mijn coaching niet alleen mijn cliënten help, maar daarbij ook nog onontdekte stukjes van mezelf tegenkom.
Ik heb dus wel degelijk iets met het thema 'rouw' en 'verlies', op meerdere fronten. Een dikke pluim voor de paarden die me dat de afgelopen 2 jaar hebben laten zien. Pas door de sessie met Jeroen kon ik er zelf ook naar kijken.

Heb jij naar aanleiding van dit verhaal behoefte aan meer informatie om te kijken of werken met paarden iets voor jou kan betekenen als het gaat om verlies? Heb jij behoefte een bepaald verlies voor jezelf door te werken voordat je echt verder kan? Neem dan gerust contact met me op. Je kunt hier klikken voor het contactformulier.