• Slideshow01

    VERHALEN
    UIT DE PRAKTIJK

Hoe ik me elke keer maar weer kan verwonderen ...

Mensen die mij kennen weten dat ik het werken met paarden combineer met methoden uit de moderne hypnotherapie, NLP en Systemisch Werk.
Ik merk dat daar voor mijn cliënten een enorme meerwaarde in zit. Het paard laat namelijk in zijn gedrag dingen zien die iets zeggen over het innerlijke proces dat bij de cliënt speelt.
Zo'n proces kan ik normaal gesproken niet ' zien'.

Natuurlijk kan ik het proces volgen door het paard te observeren, de juiste vragen te stellen aan de cliënt en steeds even te checken wat er bij hem of haar qua innerlijke beleving gebeurt.
Maar in aanwezigheid van een paard gebeurt er soms net even iets extra's, iets waarover ik me elke keer maar weer blijf verwonderen.
Zo werk ik met een haflinger die me al meerdere keren verbaasd heeft doen staan in wat hij laat zien.

 

Een paar voorbeelden:
Tijdens een reprint, dit is een sessie waarbij de client zittend of liggend op het paard in lichte trance wordt gebracht, gebruik ik soms de suggestie dat de cliënt een trap afdaalt naar beneden. Dit is een manier waarop de cliënt wat dieper in trance kan komen. Op het moment dat ik de suggestie doe dat de cliënt een trap ziet en de trap afgaat naar beneden, geef ik altijd even de tijd om dat helemaal op zijn eigen manier en met zijn eigen beelden te doen.

Dit is een proces dat zich verder volledig intern bij de cliënt afspeelt.

Als ik dan ineens mijn halflinger, die blijkbaar bij zijn vorige eigenaar veel aan vrijheidsdressuur heeft gedaan, zijn linkervoorbeen zie optillen en hij daarmee een beweging maakt alsof hij een stap zet, ben ik vrij verbaasd.

Het paard staat gewoon stil, beweegt zijn voorbeen in 'slow motion' en blijft ergens in de beweging hangen. Gewoon met zijn been in de lucht alsof hij een stap maakt. Daarmee blijft het 'plaatje'dat ik zie even stil staan.

De coachee zit ondertussen met de ogen dicht in concentratie op zijn innerlijke beelden op zijn rug.
Als ik vraag wat gebeurt er? Zegt hij: "Uh, ..... ik doe net de eerste stap richting trap om te trap af te gaan"

Een ander voorbeeld:
Cliënt zit in trance op de rug van het paard. In de sessie gaan we in trance terug in de tijd, naar een moment waarop een bepaald lichaamsgevoel, dat hoort bij het zinnetje "ik kan het niet" is ontstaan. Dit om er achter te komen waar deze belemmerende overtuiging bij de cliënt vandaan is gekomen. De client komt in trance uit in een beleving waarin ze als 5 jarig meisje bij haar moeder aan de keukentafel zit. Als klein meisje uit ze een bepaalde behoefte naar haar moeder en de moeder reageert daar heel naar op.

Enkele seconden voordat de client beseft dat deze situatie voor haar als klein meisje absoluut niet veilig voelt, en ze eigenlijk weg wil vluchten, zie ik het paard al naar een andere plek lopen.
Het paard voelt blijkbaar de innerlijke beweging die de cliént in trance wil gaan maken.

Iets later die sessie maakt het paard zelfs aanstalten om te gaan liggen terwijl de client nog op zijn rug zit. Ik ben nog net op tijd om de client van de paardenrug af te halen. En als de client dan nog wat beduusd naast het paard staat, gaat het paard aan haar voeten liggen.

Als ik dan vraag wat gebeurde er bij jou op moment dat het paard besloot te gaan liggen? Dan krijg ik als antwoord:
"Het besef dat mijn moeder een verantwoordelijkheid bij mij neerlegde die te groot was om te dragen voor een meisje van 5 was aan het indalen".

Het paard ging door de benen en dit bleek dubbele betekenis voor haar te hebben:
Het paard zakte door de benen omdat de last te zwaar was om te dragen en het paard liet haar hiermee letterlijk zien dat dit besef letterlijk even moest landen bij haar.

Ze heeft nog minuten lang stil bij het paard gezeten.