• 20150904 095611
  • bouwen
  • coachen
  • emdr
  • teams
  • volwassenen

Coachen met behulp van paarden

In mijn praktijk gebruik ik basis van de methodiek van Equine Assisted Coachen aangevuld met methodes uit de integratieve psychotherapie. Maar wat is nu de essentie van Equine Assisted Coaching? Vaak wordt dit ook gewoon paardencoaching genoemd. ik leg het je hieronder graag even uit!

Bij Equine Assited Coaching zet ik tijdens het begeleidingsproces een paard in als co-coach. Ik werk samen met het paard om jou te stimuleren over jezelf en anderen na te denken en op zoek te gaan naar jouw eigen oplossing. Dat is namelijk de enige oplossing die voor jou werkt. Tijdens een sessie wordt weinig gesproken. Tussentijds is er ruimte voor refelectie en om een vertaling te maken naar activiteiten in je dagelijks leven (o.a. aan de hand van metaforen).

Ik vraag je eenvoudige opdrachten uit te voeren met een paard. Je blijft daarbij in principe** altijd met je voeten op de grond, naast het paard. Ervaring met paarden is helemaal niet nodig. De kracht van coachen met behulp van paarden is dat het een ervaringsgerichte en oplossingsgerichte methode is. Je ‘leert door te doen’. De feedback die je krijgt van het paard is direct, eerlijk en zonder oordeel. Je wordt als het ware een spiegel voorgehouden en ziet wat de consequenties zijn van jouw manier van doen. 

Vaak herken je dingen van jezelf. Is er iets in jouw aanpak dat je zou willen veranderen? Door vragen te stellen stimuleer ik je te zoeken naar jouw eigen oplossing. Je krijgt de ruimte om te experimenteren en te kijken wat voor jou werkt. 

Maar wat nu al je niets met paarden hebt of je bent bang van paarden? Ook dan kan 'paardencoaching' een hele sterke methode zijn om je een stap verder te helpen. Informeer gerust naar wat de mogelijkheden zijn. 

Ervaring leert dat paarden in staat zijn mensen te helpen hun grenzen aan te geven of net even te verleggen. Veel mensen zijn trots als ze ondanks hun angst toch een activiteit met een paard succesvol kunnen uitvoeren. Het ontwapenende van paarden kan je helpen om je angst te overwinnen.

**NB: tijdens CREF Methode behandelingen kan het voorkomen dat ik je vraag op het paard te gaan zitten of liggen. Dit doen we alleen als de dagende functie van het paard van belang is voor jou in de behandeling.